Aká je správna starostlivosť o viskózové koberce? TU sú naše tipy

Aká je správna starostlivosť o viskózové koberce? TU sú naše tipy

Keďže základným materiálom na výrobu viskózy je prírodná celulóza (drevovláknina), viskóza sa vyznačuje vysokou schopnosťou absorbovať tekutiny. Preto treba pri údržbe viskózových kobercov dodržiavať niekoľko dôležitých zásad.

Môj nový viskózový koberec pĺzne, je to normálne?

Áno, viskózové koberce majú tendenciu strácať vlákna počas prvých týždňov po položení na podlahu. Nie je to dôvod k panike, ale prirodzená vlastnosť viskózovej priadze. Časom sa efekt pĺznutia stratí.

Náš tip:

Počas prvých týždňov používania nového koberca odporúčame jemnejšie vysávanie v smere vlákien, povrch koberca môžete prejsť vlažnou jemne navlhčenou handričkou. Neodporúčame používať vysávač s rotačnou kefou. 

Vysavanie

Ako odstránim škvrny od jedla a nápojov?

Odporúčame profesionálne suché čistenie, keďže viskóza sa vyznačuje vysokou absorbčnou schopnosťou. Ak chcete odstrániť škvrny vlastnoručne na vlastné riziko, odporúčame držať sa týchto zásad:

  •      - Zvolenú metódu čistenia vyskúšajte najskôr na malej ploche.
  •      - Rozliate nápoje sa snažte okamžite utrieť, aby ste predišli vsiaknutiu do koberca a vzniku škvrny.
  •      - Odsajte tekutiny použitím bielych papierových obrúskov alebo servítkov.
  •      - Zotierajte jemne, handričku otáčajte.
  •      - Nikdy poškodené miesto nešúchajte ani nekefujte.
  •      - Vždy čistite v smere vlákien.
  •      - Ak použijete na vyčistenie vlažnú vodu, vysušte váš koberec tak rýchlo, ako je to možné s vláknami v správnom smere.

Viskózové koberce môžu po vyčistení zostať tuhé a matné. Veľmi malé množstvo aviváže (zriedené a rovnomerne rozmiešané v rozprašovači) nasprejované na vlhké vyčistené vlákna koberca pred vysušením môže napomôcť zjemneniu čistených častí koberca.