Ako zladiť svetlú a tmavú podlahu so zvyškom interiéru?

Ako zladiť svetlú a tmavú podlahu so zvyškom interiéru?

Podlaha je základom každej miestnosti. Ak si zariaďujete nové bývanie všetok nábytok sa väčšinou prispôsobuje práve jej. Je však potrebné dávať si pri tom veľký pozor. Nesprávna kombinácia farieb totižto môže vyústiť do toho, že váš domov bude pôsobiť opticky nevyvážene. No a vy sa v ňom budete cítiť jednoducho nekomfortne. Ktorých pravidiel sa oplatí držať?

Kam je vhodná tmavá podlaha?

Na úvod základné pravidlo – podlaha by mala byť v celej domácnosti rovnaká. Pokiaľ máte niekde plávajúcu podlahu a inde zase dlažbu, odporúčame vám maximálne dve farby. Viaceré odtiene v jednotlivých miestnostiach môžu ľahko spôsobiť, že vaše bývanie bude pôsobiť nekoherentným dojmom. Jednoducho, dané časti nebudú na seba nadväzovať. V konečnom dôsledku tak môžete mať problémy pri ladení odtieňov stien a nábytku.

obývacia miestnosť

Tmavú podlahu odporúčame voliť jedine v tom prípade, že väčšia časť interiéru vášho bývania je dobre presvetlená. Napríklad, ak máte okná domu či bytu orientované primárne na juh a západ. Na druhej strane, vyhnite sa jej za predpokladu, že nehnuteľnosť máte v tienistej lokalite, prípadne vtedy, keď je väčšina vašich okien na severnej strane.

Tmavá podlaha a nábytok

Opticky pôsobí tmavá podlaha tak, že zmenšuje interiér. Pohlcuje totižto slnečné svetlo a domácnosť robí tmavšou a útulnejšou. Vyberať by ste k nej mali svetlejší nábytok, ktorý bude pôsobiť kontrastne. Dajte si však pozor na to, aby nábytok nebol až príliš svetlý. Extrém v podobe čiernej podlahy a bielych doplnkov vytvára príliš veľký farebný zlom, ktorý je nielenže nepríjemný pre oči, ale ešte k tomu nevplýva pozitívne ani na náladu.

Architekti sa pri ladení tmavej podlahy s okolitým nábytok riadia tzv. farebným kolesom, ktoré pozostáva z jednotlivých odtieňov daného farebného spektra. Z neho vyplýva, že aby farby k sebe prirodzene pasovali, nábytok by mal byť o 2 odtiene svetlejší ako podlaha.

tmavé podlahy

Praktický tip: Dobre vyzerajúcim svetlým nábytkom k tmavej podlahe môže byť napríklad vhodne zvolená komoda. Tá dokáže prirodzene nadviazať na odtieň podlahy a tiež prispieť k zosvetleniu izby. Vybrať si ju môžete na portáli Biano, ktorý vás poteší praktickými filtrami. Na základe nich dokážete ľahko vyhľadať produkty podľa farby, dizajnového štýlu, materiálov a mnohých ďalších parametrov.

A čo farba stien?

Tmavá podlaha sa jednoducho kombinuje prakticky so všetkými svetlými farbami stien. Nič nepokazíte tradičnou bielou, ale pokojne zvoľte aj krémové odtiene béžovej či jemnej hnedej. Odporúčame vám vyhýbať sa tmavším farbám. Riskujete pri nich, že aj pôvodne svetlá izba bude zrazu tmavou „norou“, v ktorej sa nemusíte cítiť dobre.

Svetlá podlaha oživí interiér

Obzvlášť vtedy, keď máte tmavšie ladený interiér, ho dokáže svetlá podlaha veľmi pekne opticky zosvetliť. Ak chcete, aby váš byt či dom pôsobil vnútri väčším, priestrannejším a vzdušnejším dojmom, využite aj svetlé podlahové lišty. Benefitom je skutočnosť, že svetlá podlaha sa nemusí kombinovať výlučne s kontrastným tmavým nábytkom.

Nábytok podľa vašej chuti

Nebojte sa podlahu kombinovať aj s nábytkom svetlejších odtieňov. Snažte sa však vyhnúť tomu, aby bol nábytok takej istej farby ako podlaha. Vtedy sa už môže opticky zlievať, čo nie je optimálne a najšťastnejšie riešenie. Pokojne zvoľte biely nábytok. Pokiaľ však máte radi kontrasty, nič nepokazíte tmavšími farbami. Jednoducho, svetlá podlaha vám dáva veľkú slobodu a voľnú ruku vo výbere.

svetlá podlaha

Vyhnite sa sterilným farbám stien

Pokiaľ máte radi sterilitu, jednoduchosť a minimalizmus, svetlá podlaha dokáže vcelku dobre fungovať aj s bielymi stenami. Ak ale chcete, aby váš domov pôsobil útulne, odporúčame zvoliť teplejšie farby stien. To však neznamená, že nemôžu byť svetlé. Uprednostnite ale krémovejšie či jemne pastelové odtiene, ktoré sú dnes v kurze. Ich výhodou je skutočnosť, že ich dokážete vkusne zladiť aj s nábytkom.