Koberec do kuchyne: Aký materiál zvoliť?

Koberec do kuchyne: Aký materiál zvoliť?

Pri výbere kuchynského koberca je veľmi dôležité zvážiť, aký materiál je pre vás najvhodnejší. Správny materiál koberca môže zabezpečiť pohodlie pri státí, zamedziť kĺzaniu a ochrániť podlahu pred poškodením. V tomto článku si preto povieme o výhodách a nevýhodách rôznych materiálov kobercov do kuchyne a ako ich údržba a čistenie zabezpečuje dlhú životnosť. Zistite, aký materiál by mal byť vašou voľbou a ako si vybrať správny kuchynský koberec pre váš domov.

Pri výbere materiálu koberca do kuchyne je nutné pozrieť sa na životnosť, spôsob čistenia a dĺžku uzlíkov. V kuchyni sa odporúčajú krátke uzlíky práve kvôli jednoduchosti starostlivosti a údržby.

Najznámejším materiálom je bavlna. Tento prírodný materiál je mäkký a príjemný na dotyk, má dobré absorpčné vlastnosti a ľahko sa čistí. Je však menej odolný a nie je vhodný do kuchyne s veľkou prevádzkou. Bavlnu je potrebné pravidelne vysávať, používať mierne množstvo vody a neutrálny čistiaci prostriedok a pred ďalším použitím nechať poriadne vyschnúť.

Známy materiál je aj sisal, ktorý sa rovnako dobre čistí, je trvanlivý a dobre tlmí zvuky. Je však tvrdý na dotyk a môže sa kĺzať. Tu je potrebné používať špeciálne prípravky pre prírodné koberce a voda môže zanechávať škvrny.

Za nás je najlepšia voľba polypropylén. Má krátky a matný vlas, je odolný voči vlhkosti a vode, čo znamená, že je schopný odolať rozliatym tekutinám a mokrému prostrediu v kuchyni. Je teda odolný voči škvrnám, resp. škvrny je možné ľahko odstrániť. Polypropylénové koberce majú sklon byť trvácnejšie a odolnejšie, čo znamená, že sa menej opotrebúvajú.

 

Netreba však zabúdať na bezpečnosť a koberec v kuchyni zabezpečiť proti pošmyknutiu napríklad kobercovou podložkou, alebo zaťažením na všetkých stranách.

 

Ak vás zaujímajú ďalšie materiály a informácie o výbere koberca do kuchyne, pozrite si video, ktoré sme pre vás pripravili.