Chcete ušetriť na energiách? Nepodceňujte správny výber podlahovej krytiny.

Chcete ušetriť na energiách? Nepodceňujte správny výber podlahovej krytiny.

V dnešnej náročnej dobe sa mnohé domácnosti stretávajú s neustále rastúcimi cenami energií, ktoré nepriaznivo vplývajú na rodinný rozpočet. Prinášame vám niekoľko užitočných tipov, ako správnym výberom podlahovej krytiny dokážete ušetriť nezanedbateľný finančný obnos.

Nie je žiadnym tajomstvom, že dlažba je reálne aj pocitovo chladnejšia ako napríklad drevo či vinylová podlaha. Zákazníci preto uprednostňujú teplejšie a mäkšie materiály.

V prípade podlahového vykurovania voľba správnej podlahy zníži náklady pri takomto vykurovaní, ideálny je čo najtenší materiál bez vzduchovej izolácie nalepený priamo na poteri. Takéto riešenie predstavuje lepený vinyl, ktorý má príjemný, na dotyk teplý povrch a pocitová teplota je vyššia ako pri plávajúcej podlahe alebo dlažbe.

Lepený vinyl

Ak chcete situáciu zlepšiť jednoducho a rýchlo a nechcete meniť celú podlahovú krytinu, kúpte si kusový koberec. Koberec je vysoko efektívnou formou tepelnej izolácie a štúdie naznačujú, že koberec v interiéri vám môže ušetriť až 5 % energie.

Kusový koberec

Pri klasickom kúrení radiátormi je najlepšou voľbou pri šetrení energií metrážny koberec, ktorý je položený celoplošne. Pocitovo ide o najteplejší materiál a najviac zabráni prieniku chladu spopod podlahy do miestnosti. Najteplejším materiálom je prírodná vlna. Dôležité je tiež vybrať si metrážny koberec s filcovým podkladom, čo naplno oceníte najmä pri studených podlahách. Netreba zabudnúť, že aj výber správnych teplých farebných odtieňov zohráva dôležitú rolu.

Metrážny koberec

Každý vami zvolený materiál disponuje údajom o tepelnej izolácii, v prípade podlahového kúrenia je žiadúce, aby tento údaj bol čo najnižší, pri kúrení radiátormi čo najvyšší.

Pred výberom a kúpou podlahovej krytiny sa neváhajte poradiť s odborníkmi na našich predajniach.

Ďalšie tipy, ako ušetriť peniaze v domácnosti nie len na energiách, nájdete v tomto článku.