Ako lepiť tapety? Rady pre domácich kutilov.

Ako lepiť tapety? Rady pre domácich kutilov.

Rozhodli ste sa, že váš interiér potrebuje jarný refresh, ale nemáte záujem trápiť sa so stierkovaním a maľovaním? Riešením pre vás môžu byť tapety, ktoré sa opäť vracajú do módy. Existujú rôzne druhy a štýly od jednofarebných cez štruktúrované až po vzorované. Ich aplikácia si nevyžaduje toľko námahy ako maľovanie, dokonca pri nej vznikne menej neporiadku. Pri lepení tapiet však môže nastať viacero komplikácií.

 

Rozhodli ste sa , že sa pustíte do tapetovania, ale neviete ako začať? V prvom kroku je dôležité zohľadniť nielen estetické hľadisko, ale aj praktické funkcie a vlastnosti tapety, ako napríklad jej odolnosť voči vlhkosti. Na výber sú textilné, papierové aj vinylové. Následne je nevyhnutné pripraviť si povrch steny na lepenie. Ak sa na nej nachádzajú staré tapety, je nutné ich dôkladne odstrániť. V prípade, že sú na stene nerovnosti, alebo praskliny, musíte ich zarovnať tmelom a nechať ho dôsledne vyschnúť. Pri samotnej aplikácii budete potrebovať:

  •       Tapetu:  vo väčšom množstve ako je rozloha steny, aspoň o 10%
  •       Lepidlo na tapety: zvoľte podľa typu tapety
  •       Štetce a valčeky: na nanášanie lepidla
  •       Nožnice: na orezávanie tapiet
  •       Oceľové pravítko: pre vytvorenie rovných orezov
  •       Vodováha: uistite sa, že tapeta ide rovno vertikálne
  •       Utierky: na odstránenie prebytočného lepidla a vody

 

Samotné lepenie tapety zvládne aj trpezlivý a zručný začiatočník, pokiaľ dodržiava pokyny a pracuje precízne. Prinášame vám niekoľko rád a tipov ako na to.

  1. Na vyrovnaných a očistených stenách si zaznačte vodováhou miesto, kde by mala tapeta začínať a končiť, aby ste si jasne stanovili ako budete postupovať.
  2. Lepidlo na stenu nanášajte rovnomerne a v primeranom množstve tak, aby sa tapeta neodlupovala. Existujú také tapety, na ktoré sa lepidlo nanáša priamo a až následne sa prikladajú k stene. Lepidlo odporúčame zarábať v teplej vode, aby ste predišli vzniku hrčiek.
  3. Tapetu postupne pritláčajte k stene od vrchného okraju smerom k zemi. Prebytočné kusy orezávajte pomocou pravítka, aby ste zabezpečili rovný a priamy rez.
  4. Väčšinu chýb je možné opraviť na mieste. Dajte si pozor na prebytočné lepidlo, alebo bublinky.

Tapety sú pomerne nenáročné na starostlivosť. Nečistoty je možné odstrániť handričkou namočenou do vlažnej vody, alebo špeciálnymi prípravkami na čistenie tapiet. Existujú aj tapetové „záplaty“ na menšie mechanické poškodenia. Sú to takzvané remeňovky, ktoré majú tapetový vzor a slúžia na zakrytie malých nedostatkov. Ak je poškodenie väčšie, môžete odstrániť celý pás tapety a vymeniť ho za nový.

V prípade, že si nie ste istí, alebo je váš povrch nerovnomerný, či má nepravidelné rohy a uhly, konzultujte svoje obavy s odborníkom. Lepenie tapety je proces, ktorý vyžaduje trpezlivosť, preto si doprajte dostatok času na prácu. Veľkým pomocníkom sú kvalitné materiály a pomôcky, vďaka ktorým vám práca pôjde ľahšie.

 

Tip na záver: Vliesové tapety sú najjednoduchšie na aplikáciu, pretože sa lepidlo natiera iba na stenu a s tapetou sa dá hýbať aj hodinu po aplikácii, takže je množné vytvoriť dokonalý neviditeľný spoj