Ako bezpečne odstrániť staré tapety?

Ako bezpečne odstrániť staré tapety?

Ako bezpečne odstrániť staré tapety?

 

Omrzel vás starý vzor stien, alebo ste kúpili staršiu nehnuteľnosť? V každom prípade, chystáte sa do nového projektu, ktorý si vyžaduje poctivú prípravu. Odstraňovanie starých tapiet môže byť úlohou, ktorá pôsobí jednoducho, ale nie vždy je proces taký bezproblémový, ako sa môže zdať na prvý pohľad. Je dôležité si uvedomiť, že bezpečné odstránenie tapiet má nielen estetický význam, no zohráva dôležitý krok pri následnej aplikácii novej vrstvy farby alebo obkladu.

V tomto blogu vám prinášame stručný zoznam nástrojov a postup ako odstrániť staré tapety. V prípade nevhodných techník alebo nástrojov použitých pri odstraňovaní tapiet, môže dôjsť k odlupovaniu omietky. Minimalizujte riziko poškodenia povrchu tým, že zvolíte vhodné nástroje a primeranú techniku. Tapety môžu obsahovať látky, ako sú lepidlá, či prach, ktoré môžu byť potenciálne škodlivé pre naše dýchacie cesty.

Neunáhlite sa v prípravnej fáze a zamyslite sa nad tým, aký typ tapety idete odstrániť? Môže ísť o papierovú tapetu, vinyl, textil alebo iný druh, ktorý si možno vyžaduje špeciálny postup. Následne si pripravte škrabku, špongiu, teplú vodu, ochranné fólie a prípadne chemický odstraňovač tapiet. Odporúčame pracovať vo dvojici, aby ste sa vyhli nepríjemným situáciám, ktoré môžu nastať. Okrem toho vám práca pôjde rýchlejšie a pohodlnejšie.

Samotný postup je relatívne jednoduchý:

-                Odstráňte všetky police, háčiky a iné výčnelky zo steny. Rovnako tak aj odinštalujte lišty z podláh.

-                Nábytok a podlahu obaľte fóliou, novinami alebo plachtou, aby ste sa vyhli ich znečisteniu alebo poškodeniu.

-                Steny poriadne navlhčite vďaka hubke a teplej vode. Niektorí používajú aj mydlo alebo saponát. Použite primerané množstvo vody tak, aby ste stenu zbytočne nepremáčali do hĺbky. Pozor si treba dať aj na podlahu, ktorá sa môže z nadmerného množstva vody zvlniť.

-                Jemne začnite tapety odlepovať od horného okraja smerom k zemi. Pomôcť si môžete škrabkou, ktorou zo steny odstránite aj zvyšky lepidla.

-                V prípade, že sa vám nedarí odlepiť konkrétny kus tapety, skúste ju lokálne viac navlhčiť.

-                Ak sa vám nedarí tapetu odlepiť vôbec, použite chemický čistič, ktorý však najprv otestujte na malom kúsku steny. Použitie je napísané na obale.

-                Mokré tapety nežmýkajte, ideálne ich poskladajte priamo do odpadu. Pozor, hoci sa môže jednať o papierové tapety, obsahujú veľké množstvo lepidla a vody, preto nie sú vhodné do separovaného odpadu.

-                Skontrolujte holé steny, prípadne škrabkou odstráňte lokálne lepidlo, či iné pozostatky tapiet.

-                Steny následne nechajte poriadne preschnúť pred aplikovaním ďalšej vrstvy vami zvoleného materiálu.

Na trhu sú rôzne nástroje na prácu s tapetami. Pomôcť vám môže napríklad tapetársky skalpel, ktorý vám pomôže ako britva. Treba však dbať na zvýšenú opatrnosť s ostrými predmetmi. Rovnako tak vám môže byť nápomocný rebrík, ktorý tiež používajte so zvýšenou opatrnosťou.

Dúfame, že vám tento článok poskytol užitočné informácie a tipy, ktoré vám pomôžu pri bezpečnom odstraňovaní starých tapiet. S primeranou prípravou a správnymi postupmi budete mať priestor pre nové nápady a vylepšenie svojho interiéru.