Ako si správne vybrať prechodovú lištu?

Ako si správne vybrať prechodovú lištu?

Vytvoriť si nové bývanie vôbec nie je jednoduché. Domov sa skladá z milióna malých detailov, a ak nesedí čo i len jeden, môžete o neho nepríjemne zakopnúť.. Doslova. Napríklad, ak si zle vyberiete podlahovú lištu.

Podlahové lišty spájajú podlahovú krytinu tam, kde ju nie je možné nadpojiť. Väčšinou to býva pri prechode do miestností. Plynulé nadpojenie dvoch podlahových krytín by vyžadovalo veľa práce, spoj by nemusel dobre sedieť, a bol by veľmi namáhaný. Prechodové lišty zjemňujú rozdiely medzi rôznymi krytinami, či už sú to výškové rozdiely alebo oddelenie dvoch rozdielnych motívov.

Pri výbere najviac zaváži, aký typ podlahy ste si zvolili. Hlavným parametrom je hrúbka a výška. Tú musíte zistiť podľa medzery, ktorú potrebujete prekryť.

Ďalším dôležitým parametrom sú vaše osobné preferencie. Lišty sa vyhotovujú v rôznych farebných a vzorových vyhotoveniach. Nemusíte sa však báť, že by ste si nenašli tú svoju.

Na čo si dávať pozor?

Lišta by nemala príliš vytŕčať, a kľúčová je správna montáž. Lišta je zle namontovaná, ak vytŕča, a môže sa o ňu zakopávať. To ju poškodzuje, a hlavne nie je to vôbec príjemné. Montáž sa vykonáva lepením alebo skrutkovaním. Zvládne to aj domáci kutil, no je lepšie poradiť sa s odborníkom. Viac zistíte vo videu nižšie.