Ako vyčistiť koberec s dlhým vlasom?

Ako vyčistiť koberec s dlhým vlasom?

Ako vyčistiť koberec s dlhým vlasom? 

Starostlivosť o koberec s dlhým vlasom môže byť pre mnohých výzva. My vám však ukážeme, že sa nie je čoho báť. Ak už máte takýto koberec doma, určite viete, že jeho udržiavanie je o niečo náročnejšie, než o iné časti domácnosti, avšak váš koberec a pohodlie sa vám poďakujú.

Koberce s dlhým vlasom majú svoje špecifiká - ich vlasová štruktúra dokáže zachytiť viac prachu, škvŕn a malých častíc. Preto je dôležité venovať im primeranú pozornosť pri čistení. V tomto blogu sa zameriame na metódy a postupy, ktoré vám pomôžu dosiahnuť čistý a upravený koberec.


Zdravie vášho domáceho prostredia je priamo ovplyvnené čistotou, správna starostlivosť o koberec predĺži jeho životnosť a zachová príjemnú atmosféru. Pravidelné čistenie a udržiavanie koberca s dlhým vlasom preto netreba podceňovať.

Pri čistení akéhokoľvek koberca je dôležité mať správne čistiacie prostriedky, ktoré budú účinné a šetrné. Najčastejšie sú voľnopredajné čistiace prášky, roztoky, alebo domáce recepty ako ocot, sóda bikarbóna či mydlo. Skúste ich však najprv na malom a nepozorovateľnom mieste koberca, aby ste sa uistili, že nebudú mať negatívny vplyv na farbu alebo vlákna. Všeobecnému čisteniu kobercov sme sa venovali v predošlom blogu, preto sa teraz zameriame hlbšie na jednotlivé špecifiká kobercov s dlhým vlasom.
Pre ich efektívne čistenie budete potrebovať najmä vysávač, so špeciálnou hlavicou na koberce, do ktorej sa nebudú vlasy zamotávať a nepovytrháva ich. Najlepšie je, ak máte možnosť koberec vytriasť a vyprášiť, čím z neho vypadnú všetky nečistoty a vy máte istotu, že ste nespôsobili žiadne poškodenie. Následne môžete použiť kefu alebo hrebeň, ktorým budete prechádzať jednotlivé vlasy koberca. Vďaka takémuto prečesávaniu predídete tvoreniu uzlov na koberci a dodáte mu svieži vzhľad. Pozor si však treba dať, aby ste oddeľovali vlákna jedno od druhého, ale nerozčesali štruktúru samotného vlákna. Preto je lepšie používať hrebeň s riedkymi ostňami.
V prípade, že chcete vášmu kobercu dodať mäkkosť, odporúčame chemické čistenie zmäkčovačom. Všetky tieto prípravky je potrebné používať presne podľa návodu na obale.


Dlhodobá starostlivosť o koberec s dlhým vlasom je však rovnako dôležitá ako samotné čistenie. Nepodceňujte pravidelné vysávanie, prášenie a česanie, čím predídete zhlukovaniu prachu, vlasov a omrviniek. Aj rýchla reakcia na nečistoty a ich okamžité odstránenie môže zabrániť trvalým škodám na koberci. Nezabúdajte pravidelne upravovať a čistiť váš koberec, aby vám dlho slúžil a dodával vášmu domovu pohodlie a estetickosť.