Dá sa koberec vyčistiť doma? Rady ako vytepovať koberec.

Dá sa koberec vyčistiť doma? Rady ako vytepovať koberec.

 

Mäkký a pohodlný koberec pod nohami dodáva vášmu obydliu pocit domova. Každodenné používanie koberca však spôsobuje hromadenie prachu, nečistôt a alergénov. Či už máte doma deti, zvieratá, alebo sa vám stala nehoda s kávou, prinášame vám tipy ako si účinne vyčistiť koberec doma.

Ak sa vám zdá, že čistenie kobercov je drahé a časovo náročné, nemusíte sa báť. Už počas bežného upratovania je dôležité primerane sa starať o svoj koberec. Koberce s vysokým vlasom sú štýlové a príjemné na dotyk, no zadržiava sa v nich viac nečistoty. Preto odporúčame využívať ich len ako doplnok a mať ich takej veľkosti, ktorá sa dá jednoducho vyprášiť aj každý týždeň pred vysávaním. V prípade, že máte koberec s dlhým vlasom väčších rozmerov, odporúčame vysávať ho bez otočnej kefy, do ktorej by sa jednotlivé vlasy mohli zamotať, alebo rozštiepiť. Koberce s krátkym vlasom sa dajú jednoducho vysávať pravidelne.

Samotné tepovanie koberca nie je náročné, ale vyžaduje si kúsok trpezlivosti. Najľahšia možnosť je zadovážiť si ručný tep, s ktorým vyčistíte lokálne fľaky rýchlo a efektívne. Dostupné sú aj tepovacie spreje, ktoré sa používajú individuálne podľa návodu. Niektoré je treba poutierať po aplikácii, niektoré vysať a niektoré stačí len nastriekať na fľak. Existujú aj tepovacie stroje na zapožičanie domov, ale je nevyhnuté dodržiavať návod na používanie. Pri tepovaní je dôležité koberec nepremočiť, pretože by sa mohol zvlniť. Mokrý môže byť iba vlas – nie podklad. Najjednoduchšie je zaobstarať si taký koberec, ktorý sa dá celý oprať v práčke. V prípade, že potrebujete vyčistiť koberec s tým čo máte doma, odporúčame nasledovné domáce recepty:

 

Pena na holenie: nie len, že efektívne odstráni aj starší fľak, ešte zanechá koberec hebký. Naneste ju lokálne na konkrétne miesto, handričkou vmasírujte a vydrhnite špinu. Následne pretrite mokrou utierkou, tak, aby ste koberec nepremočili. Koberce nie je dobré drhnúť kefou, pretože by sa mohla narušiť ich štruktúra.

Šampón na vlasy: rozmiešajte šampón na vlasy v teplej vode a aplikujte lokálne na koberec. Opäť sa uistite, že koberec nie je premočený a nechajte ho poriadne vysušiť, aby ste predišli jeho zvlneniu, či vzniku plesní. Pred začatím tepovania si postup otestujte na malom kúsku.

Sóda bikarbóna: koberec najprv povysávajte, ponatriasajte (ideálne z neho špinu vybúchtajte vonku) a následne opäť povysávajte. Celý koberec posypte jedlou sódou a nechajte odstáť. Sóda na seba naviaže mastnotu a nečistoty, ktoré potom jednoducho povysávate. Odporúčame v tomto prípade koberec povysávať najprv po dĺžke a potom aj po šírke, aby ste zabezpečili 100% povysávanie.

Tieto metódy sú rýchle a účinné, ak však potrebujete koberec vytepovať hĺbkovo odporúčame vám použiť vodný vysávač, alebo zavolať odborníkov. Vďaka pravidelnej starostlivosti zabezpečíte svojmu kobercu dlhú životnosť.

 

 

Tip: V prípade, že vás aj napriek tepovaniu bude trápiť nepríjemný zápach z koberca, môžete vyskúšať tento domáci recept:

Zmiešajte šálku sódy bikarbóny a 20 kvapiek esenciálneho oleja. Touto zmesou posypte koberec a po 20 minútach precízne povysávajte. Koberec by mal opäť pôsobiť sviežo.