Hodváb nie je pre vegánov: Ekologickou alternatívou 3. tisícročia je viskóza

Hodváb nie je pre vegánov: Ekologickou alternatívou 3. tisícročia je viskóza

Dnešná doba kladie čoraz väčší dôraz na trvalo udržateľný životný štýl. Triedenie odpadu, znižovanie emisií a využívanie ekologických a biologicky rozložiteľných materiálov patrí k zásadám zodpovedného prístupu k našej planéte.

Viskóza – etická alternatíva hodvábu

Viskóza so svojimi vlastnosťami predstavuje prirodzenú a cenovo dostupnú náhradu pravého hodvábu.

Hodváb je vlákno, ktoré je získavané zo zámotkov lariev priadky morušovej a jediným spôsobom ako ho získať je uvariť alebo udusiť červy zaživa v ich zámotkoch. Na vyprodukovanie 1 milióna zámotkov spotrebujú larvy 3 tony čerstvých morušových listov – toto množstvo zámotkov stačí na výrobu jedného malého hodvábneho koberčeka. Viskóza predstavuje etickú alternatívu bez krutosti.

Z prírody späť do prírody

Základnou surovinou na výrobu viskózy je prírodná celulóza (drevovláknina). Proces výroby viskózy spočíva v rozklade prírodnej celulózy a jej transformácie na vlákna. Počas tohto procesu nie sú používané žiadne škodlivé chemikálie.

Viskóza pomáha vybudovať udržateľný svet. Okrem toho, že pochádza z prírody, do prírody sa aj po použití vracia. Viskóza je biologicky kompletne rozložiteľná za 8 týždňov (pre porovnanie – bavlna sa rozloží za 15 týždňov, vlna za 52 týždňov), tým pádom poskytuje prirodzené riešenie rastúceho problému s textilným odpadom.

Cyklus viskózy

Koberec z viskózy – cenovo dostupný komfort

Viskóza má veľmi podobné vlastnosti ako hodváb – je hebká, ľahká, vzdušná a vyznačuje sa vysokým leskom a jemnosťou. Viskóza vie imitovať textúru hodvábu, vlny, bavlny aj plátna. Koberce z viskózy sú špecifické aj jasnou farebnosťou a vysokou absorbčnou schopnosťou.

Prírodné, ekologické, zelené – nazvite ich akokoľvek – koberce z viskózy predstavujú   luxus bez pocitu viny.