Možnosti lepenia kobercov pre vašu perfektnú podlahu

Možnosti lepenia kobercov pre vašu perfektnú podlahu

Koberec stále patrí medzi populárne podlahové krytiny. Vďaka svojej estetickosti, tlmeniu hluku a nárazov a pohodlnosti je ideálnou voľbou do spální, obývacích izieb či kancelárií. Koberec môžete do miestnosti aplikovať niekoľkými spôsobmi. Treba si vybrať ten správny a dôkladne dodržať postupy.

Správne lepenie koberca podporuje jeho estetický vzhľad, životnosť a vašu bezpečnosť. V tomto blogu vám poskytneme tipy a triky ako si doma kvalitne nalepiť koberec tak, aby ste eliminovali jeho pohyb, vlnenie a podporili jeho odolnosť. Avšak, lepenie koberca na jeho celú plochu nie je jednoduché. Existuje niekoľko možností, podľa typov koberca a každá z nich si vyžaduje špeciálne nástroje. Preto odporúčame, aby ste lepenie po celej ploche koberca nechali na odborníka.

Existujú rôzne druhy aplikácie do meistnosti. Každá lepiaca technika má svoje vlastnosti a odporúčania, preto je dôležité zvoliť takú, ktorá je najvhodnejšia pre váš konkrétny koberec a podklad. Pri voľnej pokládke sa koberec položí do miestnosti, oreže sa okolo stien a fixuje sa lepením obojstrannej pásky pri prahoch. Celoplošné lepenie koberca je oveľa zložitejšie. Avšak, zvyšuje jeho životnosť a predchádza sa vlneniu. Odporúča sa, aby ho vykonával odborník. Podložky pod koberce zlepšujú vlastnosti kobercov ako mäkkosť a izolácia hluku, a aj kusové koberce je ideálne pokladať na podložku. So správnym výberom lepiacej zmesi vám poradíme pri kúpe konkrétneho koberca. Ak si teda chcete koberec nalepiť sami, tu je pár rád.

Pred samotným lepením vypracte plochu, na ktorú budete pokladať nový koberec. Uistite sa, že podlaha je čistá, zbavená starého lepidla, ak sa tam pred tým nachádzal iný koberec, zarovnajte nerovnosti, nedokonalosti, prípadné diery a až následne postupujte s lepením koberca.

Na rôzne koberce potrebujete rôzne náradie, zvyčajne však budete potrebovať nasledovné:

  • zubovú stierku alebo valček

  • špachtľu,

  • pravítko a kriedu,

  • kobercový nôž,

  • hladký valček na vyrovnávanie a odstraňovanie vzduchu,

  • metlu alebo vysávač na úpravu podkladu.

Ak máte pripravený rovný a čistý povrch, pomocou pravítka a kriedy si označte polohu koberca, hlavne v prípade, že máte vzorovaný koberec. Koberec vyrolujte v miestnosti kde ho budete lepiť. potom ho preložte na polovicu. Lepidlo na podklad nanášajte zubovou stierkou alebo valčekom. Nechajte zavädnúť podľa pokynov na obale. Následne koberec preložte späť a postupne vytláčajte prípadné vzduchové bubliny. Takto postupujte aj pri druhej polovici koberca. Potom koberec prevalcujte valcom aby sa dokonalo prilepil.  Prebytočné lepidlo opatrne odstráňte z okraja koberca mokrou handrou. Ak sa po položení koberca vytvorí prebytočný okraj koberca, odrežte ho pomocou kobercového noža a pravítka. Pracujte opatrne, aby ste sa vyhli poškodeniu koberca a podkladu.

Po splnení týchto pokynov by mal byť koberec správne nalepený. Na obale lepidla je uvedený čas schnutia, preto proces neunáhlite a doprajte kobercu čas na plnohodnotné vyschnutie. Následne si overte, či je koberec dobre a pevne prilepený k podlahe.

Nezabudnite, že je potrebné pracovať v dobre vetranom prostredí, nie len kvôli lepšiemu schnutiu lepidla, ale hlavne kvôli vášmu zdraviu. Odporúčame objednať si o 10% viac materiálu, než je rozloha miestnosti, v ktorej budete koberec pokladať. Je to z toho dôvodu, že vám môžu zaniknúť odchýlky pri rezaní. V prípade otázok vám radi poradíme s výberom potrebných materiálov na niektorej z našich prevádzok.