Rozmýšľate nad drevenou podlahou? Má nevídané výhody

Rozmýšľate nad drevenou podlahou? Má nevídané výhody

Ak si predstavíte svoj vysnívaný dom, je veľká šanca, že má drevené podlahy.. V domácnosti vedia vyčariť útulnosť, a zároveň dodať nádych luxusu. Prinášajú nám do obydlí kúsok prírody a organiky. Sú z ďaleka tie najpríjemnejšie na každodenný kontakt, a okrem toho majú ešte niekoľko výhod, ktoré si predstavíme. 

Drevené podlahy môžu byť ako kvalitné víno. Starnú s gráciou, a ich prirodzený vzor dodá každej miestnosti svoj charakteristický šarm. O estetických vlastnostiach sme si už niečo napísali. Treba zdôrazniť, že pravdepodobne neexistuje miesto, kde by sa drevená podlaha nehodila. 

Na výber máte z veľa možností. Vybrať si je niekedy náročné, ale ak ste ochotní priplatiť si, táto forma podlahovej krytiny sa oplatí. 

V každej miestností sa môžu vyskytnúť väčšie či menšie nehody. Vinylová krytina môže síce lepšie ustáť rozliate víno, a určite ho z nej aj ľahšie dostanete, ale existuje však nespočetné množstvo domácností, v ktorých je pôvodná drevená podlaha už desiatky a niekedy aj stovky rokov. Drevené podlahy sa začali používať už v 17. storočí. Odolnosť sa drevu nedá uprieť, či vinyl prežije takýto dlhý čas, ťažko povedať. 

Každé drevo má však iné vlastnosti. Najčastejšie sa využíva dubové drevo. Je lacné, odolné, a dá sa s ním relatívne ľahko pracovať. Americký orech má svojský a úderný štýl. Je však náchylnejší na škrabance, a nemal by sa používať na frekventovaných miestach. Taktiež, ak máte štvornohých miláčikov, ktorí radi celý deň behajú, asi to nie je drevo pre vás. 

Ak chcete naozaj odolné drevo, môžete si dopriať brazílsky orech. Inak nazývaný aj ipe alebo lapacho. Jeho tvrdosť je naozaj nevídaná. Naopak ihličnaté stromy ako smrek alebo borovica, majú mäkšie drevo, ktoré nie je tak odolné.

Pri výbere je dobré myslieť aj na vlastnosti dreva, ktoré sa rozhodnete použiť. Svoj výber treba prispôsobiť aj miestnosti, či sa v nej zdržiava vlhkosť, aká je svetlá, a na čo bude miestnosť využívaná. Ak máte veľmi svetlú miestnosť, je lepšie vybrať svetlejšie farby dreva. Pri tmavších sa vám môže podlaha rozohriať, a nemusí byť príjemná na bosú nohu. 

Nedá sa povedať, že drevené podlahy sú priamo zdraviu prospešné, no nedá sa uprieť, že z podlahových krytín sú pre človeka asi najzdravšie. Namiesto kobercov, ktoré zvyknú zachytávať prach a iné alergénne nečistoty, drevo je prirodzený materiál. Ak je správne ošetrené, nedostanú sa do neho ani nežiadúci návštevníci. Taktiež časom nedegraduje, ako môžu umelé materiály. Je taktiež dokázané, že drevo pôsobí v miestnosti upokojujúcim dojmom, a pozitívne vplýva na ľudskú psychiku. 

Tieto výhody majú samozrejme jeden háčik. Drevené podlahy bývajú väčšinou finančne náročnejšie. Podlaha z kvalitného dreva vie stáť aj desiatky eur za m2. Je to väčšia investícia, ale aj napriek všetkému sa oplatí. Drevená podlaha totižto zhodnotí vašu nehnuteľnosť pri potencionálnom predaji, a záujemci budú určite nadšení. 

Ich každodenná údržba je veľmi jednoduchá. Stačí ich zamiesť, povysávať, alebo len niekedy prejsť vlhčenou handrou. Čo sa týka dlhodobého hľadiska, je to trochu komplikovanejšie. Drevená podlaha sa musí časom ošetriť, prelakovať alebo prebrúsiť. Treba sa jednoducho o ňu starať. Táto pracná nevýhoda, je zároveň jej výhodou, pretože sa stále dá dať do stavu, že vyzerá takmer ako nová. 

Nech sa už rozhodujete nad akoukoľvek podlahovou krytinou, je dôležité zvážiť si všetky plusy a mínusy. Určite neuškodí nechať si poradiť od odborníkov. Drevené podlahy sú tou správnou odpoveďou na väčšinu otázok. To však neznamená, že sú tou správnou odpoveďou pre vás.