Snehobiele záclony: Ako zaručene vybieliť aj šedé a zažltnuté záclony?

Snehobiele záclony: Ako zaručene vybieliť aj šedé a zažltnuté záclony?

V dnešnej dobe sa mnoho záclon vyrába z polyesteru alebo iných syntetických materiálov, ktoré sa môžu začať šednúť alebo žltnúť počas používania a prania. Tento problém však nie je finálny stav, dá sa riešiť a dá sa mu aj predchádzať. Tu sú niektoré tipy, ktoré by ste mali dodržiavať, aby vaše záclony vydržali dlhšie.

Čistenie záclon - Predtým ako sa pustíte do bielenia záclon, uistite sa, že ste ich dôkladne vyčistili. Vyberte si správny druh čistiaceho prostriedku na základe materiálu záclony a postupujte podľa pokynov na obale. Väčšina záclon by sa mala prať na jemné pranie a v chladnej vode.

Bielenie záclon

  • Domáce bielenie bielidlom

Najjednoduchším spôsobom bielenia záclon je použitie bežného bieliaceho prostriedku alebo domáceho prostriedku na bielenie. Do misky dajte 4 litre horúcej vody a pridajte 1 šálku bieliaceho prostriedku alebo 1 šálku citrónovej šťavy. Nechajte záclony namočené na hodinu až dve a potom ich dôkladne vypláchnite v čistej vode.

  • Bielenie na slnku

Bielenie na slnku môže byť ďalšou možnosťou na vybielenie záclon. Umývajte ich ako obvykle a potom ich poveste na šnúru vonku na priamom slnku, nechajte ich tam niekoľko hodín.

  • Bielenie sódou bikarbónou

Sóda bikarbóna je vynikajúcim prostriedkom na bielenie záclon a mnohých iných textilných materiálov. Do misky s horúcou vodou pridajte asi 1/2 šálky sódy bikarbóny a dôkladne zmiešajte. Vložte záclony do roztoku a nechajte ich namočené asi hodinu. Potom ich dôkladne opláchnite v čistej vode alebo operte v práčke.

  •  Ocot

Ocot je ďalší domáci prostriedok, ktorý môžete použiť na bielenie záclon. Do práčky pridajte asi 1/2 šálky octu spolu s bežným pracím prostriedkom. Záclony potom operte ako obvykle. Ak chcete použiť ocot na ručné bielenie, zmiešajte ho s horúcou vodou a nechajte záclony namočené asi hodinu. Potom ich opláchnite v čistej vode. Rovnaký postup môžete absolvovať aj s citrónovou šťavou.

pozrite si video

Pri bielení záclon sa uistite, že používate správne množstvo bieliaceho prostriedku a že záclony nezostanú v bieliacom roztoku príliš dlho. Príliš intenzívne namáčanie v bieliacom roztoku môže poškodiť vlákna a záclony môžu stratiť farbu alebo sa rozložiť. Dôležité je tiež dodržať pokyny na používanie bieliaceho prostriedku. Dúfame, že vám tieto tipy na domáce bielenie záclon pomôžu získať krásne biele a čisté záclony bez nutnosti kupovať drahé čistiace prostriedky. Nezabudnite však byť opatrní a dodržiavať pokyny pre každý druh bielenia, aby ste predišli nežiadúcim účinkom.