Vinyl ako podlahová krytina - výhody vinylu v domácnosti

Vinyl ako podlahová krytina - výhody vinylu v domácnosti

Chystáte sa renovovať kuchyňu, obývaciu izbu, alebo pracovňu a zaujal vás lepený vinyl? Prečítajte si o tomto materiáli viac, a zistite, aké sú jeho výhody a prečo je skvelou voľbou aj pre vašu domácnosť.

Tento moderný typ podlahovej krytiny spája výborné vlastnosti vinylu a jednoduchú inštaláciu. Vytvorený je z vrstiev polymérov, ktoré sú komprimované a následne lepené na podlahu. Dostupný je v podobe roliek rôznych rozmerov a dizajnov od imitácie kameňa, cez drevo až po konkrétnu farbu, či vzor.

 

Ak hľadáte cenovo dostupnú alternatívu k drevenej podlahe odporúčame vám vyskúšať lepený vinyl. Je odolný voči vlhkosti, takže je vhodný aj do kuchyne, či kúpeľne. Nie je tvrdý, ako skutočné drevo, takže poskytuje väčšie pohodlie pri chôdzi. Je pružný, takže absorbuje tlak a stlmí náraz. Vďaka tomu aj pohlcuje vibrácie a neprenáša hluk, takže je vhodný napríklad do domácnosti s deťmi.

Jednoduchá údržba je tiež benefit, pre ktorý stále viac ľudí volí túto podlahu. Je odolná voči škvrnám aj vlhkosti, a preto sa jednoducho vysáva aj zmýva. Nie je potrebné ju pravidelne voskovať, brúsiť, alebo inak chemicky upravovať, čo vám vo výsledku opäť šetrí čas aj peniaze.

Vinylovú podlaha je ponúkaná vo viacerích verziách. Jednou z nich je meraný vinyl, ktorý sa predáva v určitých metrážach v rolke. Inštaluje sa prevažne na celú miestnosť bez spojov. Avšak, nevýhodou meraného vinylu je, že ak je aplikovaný do členitej miestnosti, musí byť nadpájaný. Tieto spoje často vidieť a môžu kaziť estetický dojem.

Ďalšou verziu sú vinylové pláty, ktoré sa inštalujú jednotlivo lepením alebo klikovým spájaním. Čo sa týka lepenia plátov, správna príprava podkladu je kľúčová pre úspešnú inštaláciu. Podklad musí byť suchý, hladký a pevný. Je potrebné odstrániť všetky nečistoty, nerovnosti a staré podlahové krytiny. Povrch je nutné vyrovnať pomocou vhodného vyrovnávacieho materiálu. Preto celoplošné lepenie viynlovej podlahy radšej nechajte na odborníka.

Ak si zvolíte klikovú verziu vinylovej podlahy, samotná inštalácia tohto druhu krytiny je veľmi nenáročná a zvládne ju aj domáci kutil. Vďaka klikovému systému nie je potrebné používať žiadne lepidlo. Stačí jednoduchá príprava podkladu a môžete začať nadpájať.

Ďalšou výhodou tohto materiálu je to, že je možné vytvoriť ho v rôznych farbách aj vzoroch. Jednoducho si vyberiete zo širokej ponuky farebných možností to, čo sa vám najviac hodí do vašej domácnosti. Či už preferujete naturálny vzhľad dreva alebo elegantný motív kameňa, vinyl vám poskytne všetko.

V prípade, že si nie ste istý tým, aký druh podlahy je pre vás vhodný, neváhajte nás kontaktovať. Radi vám poradíme tak, aby ste si zvolili to najlepšie riešenie pre vašu domácnosť.